haargroeicyclus

inleiding haargroeicyclus


Indien je actie wilt ondernemen tegen je haarverlies is het verstandig om eerst eens te leren begrijpen hoe de haargroei precies in zijn werking gaat.
In dit artikel geef ik je inzicht in de totale levensduur van het haar en over de verschillende fases die het haar doorloopt gedurende deze levensduur: de anagene fase, de catagene fase & de telogene fase.

De anagene fase (groeifase)


De anagene fase wordt ook wel de groeifase genoemd aangezien er tijdens deze fase nieuwe haren beginnen met groeien. Je haar groeit dan ongeveer een halve cm per maand. Het haar groeit sneller in de zomer dan in de winter. De anagene fase duurt ongeveer twee tot vijf jaar. Een haar dat na deze tijd op volle lengte is groeit dan tot ongeveer 18 tot 30 cm lang. De langste groeifase die men ooit heeft vastgesteld duurde 7 jaar en het haar groeide toen uit tot een meter lang.

De catagene fase (overgangsfase)


Aan het einde van de groeifase gaat het haar over naar de catagene fase ook wel de overgangsfase genoemd. Deze catagene fase duurt gemiddeld zo’n twee tot 3 weken. Tijdens deze fase bereidt het haarzakje zich voor op de overgang naar de rustfase. Gemiddeld één tot twee procent van je haar zit tegelijkertijd in deze overgangsfase. Tijdens deze fase zal je haar stoppen met groeien en het haarzakje krimpt vervolgens naar ongeveer 1/6 van zijn oorspronkelijke omvang.

De telogene fase (rustfase)


Na de overgangsfase volgt de rustfase. Deze fase heeft een gemiddelde duur van ongeveer vijf tot zes weken. Gedurende deze fase groeit het haar niet meer, maar zit het nog vast aan het haarzakje. Het haarzakje zit nu volledig in de rustfase. In deze fase van de haargroeicyclus is het haar een stuk dunner. Ongeveer dertien procent van je haar zit tegelijkertijd in de telogene fase. Aan het einde van deze fase zal je haar uitvallen en plaatsmaken voor een nieuw haartje dat zich weer een weg naar de oppervlakte van de huid weet te graven. Gemiddeld verlies je dagelijks 25 tot 100 haren per dag die zich in de telogene fase bevinden.

Gedurende een mensenleven herhaalt de haargroeicyclus zich ongeveer 20 keer.

De relatie tussen haarverlies en de haargroeicyclus


In gevallen van haarverlies, haarverdunning of andere problemen met de haargroei is de haargroeicyclus verstoord. De oorzaak hiervan kan te wijden zijn aan veranderingen in de hormoonhuishouding, medicatie, ongezonde voeding of ziekte.

Minoxidil haarverlies