Haartransplantatie

Als je in een vroeg stadium van haarverlies zit dan kun je dit nog opvangen met de medicijnen minoxidil en finasteride. Als je haarverlies echter al verder gevorderd is dan is dat niet meer mogelijk. Op de plekken waar namelijk helemaal geen haar meer groeit zullen deze middelen niet meer voor hergroei zorgen. Deze middelen zijn meer bedoeld voor het behoud van je huidige haren en het dikker maken van je huidige haarbos. Bij iets verder gevorderd haarverlies kan een haartransplantatie wel een uitkomst bieden.

Wat is een haartransplantatie?

Een haartransplantatie is een operationele procedure waarbij een chirurg haarzakjes (grafts) verplaatst van de haarkrans op de achterkant van het hoofd naar het gewenste kalende gebied van het hoofd. Deze procedure wordt voornamelijk uitgevoerd voor mannen die last hebben van alopecia androgenetica (haarverlies volgens het mannelijke patroon). In het gebied waar de chirurg de haarzakjes verwijderd worden de haren niet aangetast door DHT. Deze getransplanteerde haren zullen dus niet uitvallen en kunnen dus gebruikt worden om de kalende plekken op het hoofd op te vullen.

Verschillende soorten haartransplantaties

FUE
De FUE (Follicular Unit Extraction) haartransplantatie is de meest gebruikte methode. Bij deze methode worden de grafts in het donorgebied één voor één verwijderd en vervolgens op de gewenste locatie getransplanteerd. Dit gebeurt uiteraard allemaal onder plaatselijke verdoving. Voordat de grafts geplaatst kunnen worden moet de chirurg minuscule incisies maken in het doelgebied. In deze incisies worden de grafts vervolgens geplaatst. Dit hele proces neemt ongeveer 6 a 8 uur in beslag. Bij een goed uitgevoerde FUE methode zijn de minuscule littekens niet zichtbaar voor het blote oog.

FUE Haarstamcel methode
De FUE haarstamcel methode is de nieuwste techniek op het gebied van haartransplantaties. Het verschil tussen de normale FUE en de haarstamcel FUE is dat er bij de haarstamcel methode gebruik wordt gemaakt van een kleiner type naald (0,55 mm). Doordat het naaldje zo klein is blijft er bij het verwijderen van de haarzakjes een gedeelte van de haarstamcellen achter. Door de achtergebleven stamcellen kan er in het donorgebied een nieuw haarzakje ontwikkelen. Je kunt dus zeggen dat bij deze methode het haar niet alleen verplaatst wordt maar dat het haar gekopieerd wordt. Er is bij de haarstamcelmethode dus sprake van haarvermeerdering.

FUT
De FUT (Follicular Unit Transplantation) methode is de oudste haartransplantatie methode. Bij de FUT methodiek wordt er een strip uit het donorgebied weggenomen. Vervolgens worden de grafts uit deze strip verwijderd en in het doelgebied geplaatst. De gemiddelde duur van een FUT haartransplantatie is korter dan bij de FUE methode, namelijk 4 tot 6 uur. Bij de FUT haartransplantatie is er in sommige gevallen een litteken zichtbaar achterop het hoofd over de lengte van de strip die is verwijderd. Met de hedendaagse technieken is dit litteken een stuk minder duidelijk zichtbaar dan enkele jaren geleden. Toch wordt de FUT methode nog steeds afgeraden als je je haar achterop je hoofd kort wilt houden. De FUT methode is wel de goedkoopste methode voor een haartransplantatie.

Ben ik geschikt voor een haartransplantatie?

De belangrijkste factor voor een succesvolle haartransplantatie is de status van je donorgebied. Je donorgebied bevindt zich achterop je hoofd. Hier worden zoals ik eerder al vermeldde de haarzakjes (grafts) niet aangetast door DHT. Indien je haar achterop je hoofd niet dik genoeg is zal het cosmetisch effect van het verplaatsen minder succesvol zijn. Daarnaast moet je niet vergeten dat er bij een normale FUE haarzakjes achterop je hoofd worden verwijderd. De haren achterop je hoofd zullen dus dunner ogen en indien je haar achterop je hoofd al vrij dun is zal dat er ook niet mooi uit gaan zien.

Je leeftijd is ook een belangrijke factor. Je moet er namelijk rekening mee houden dat je haarverlies zich met de tijd verder zal ontwikkelen. Helemaal als je op een erge jonge leeftijd kaal begint te worden en je wilt een haartransplantatie ondergaan is het zeker aangeraden om zeer conservatief te zijn met het plaatsen van je nieuwe haarlijn. Vaak wordt een haartransplantatie op jonge leeftijd zelfs afgeraden indien je niet bereid bent om finasteride of minoxidil te gaan gebruiken voor behoud van het haar. Het gevaar is namelijk dat je haarverlies zich na je transplantatie nog verder zal ontwikkelen. Dan is er een grote kans dat de haren in het gebied achter de getransplanteerde haren kunnen uitvallen. Dan krijg je een soort horentjes op je hoofd en dat ziet er natuurlijk helemaal niet uit.

Ook personen die last hebben van dunner wordend haar zijn geen ideale personen voor een haartransplantatie. Ze hebben vaak een slecht donor gebied en bij het plaatsen van de grafts is er een risico dat de naastgelegen haarzakjes beschadigd raken. Het cosmetisch effect van het plaatsen is dus vaak aanzienlijk minder bij personen met dun haar. Het gebruik van minoxidil is voor deze personen vaak een veel betere oplossing.

Aanbieders van haartransplantaties binnen de Benelux

Naam: Hair science institute
Adres: Strawinskylaan 2571077 XX Amsterdam
Telefoonnummer: +31 (0)20 575 2330
Website
E-mail

Naam: Feriduni hair clinic
Adres: Prins Bisschopssingel 34/2, 3500 Hasselt, België
Telefoonnummer: +32 (0)11 299 790
Website
Contactformulier

Naam: Prohairclinic
Adres: Lostraat 9, 2220 Heist op den Berg (BE)
Telefoonnummer: +32 3 8991916
Website
Contactformulier

Naam: Haarkliniek Twente
Adres: Demmersweg 136, 7556 BN Hengelo
Telefoonnummer: 074-3030250
Website
E-mail

Naam: Transhair
Adres: Wolput 30, 5251 CG Vlijmen
Telefoonnummer: 073-68 47 311
Website
E-mail

Naam: Nationaal Huidcentrum
Adres: Olmenlaan 38, 1404 DG Bussum
Telefoonnummer: 088 – 425 10 00
Website
E-mail

Hair Loss Shampoos

De kosten van een haartransplantatie

Eén van de grootste drempels om een haartransplantatie te ondergaan is voor de meeste mensen het prijskaartje wat er aan verbonden is. De kosten voor een haartransplantatie variëren namelijk tussen de 3,000 en de 12,000 euro. Ondanks dat ik bij een haartransplantatie de kwaliteit vele malen belangrijker vind dan het prijskaartje heb ik voor de geïnteresseerden toch de prijzen van de verschillende Benelux aanbieders verzameld. Eerst zul je moeten bepalen hoeveel grafts je nodig hebt. Kijk op het onderstaande plaatje (de Norwood schaal) en beoordeel welke status bij jouw persoonlijke haar situatie aansluit.

Norwood schaal

Norwood IIa = +- 1100 grafts
Norwood III = +- 1300 grafts
Norwood III Vertex = +- 1400 grafts (inclusief kruin 1900 grafts)
Norwood IIIa = +- 1600 grafts
Norwood IV = +- 1900 grafts (inclusief kruin 2400 grafts)
Norwood IVa = +- 1900 grafts
Norwood V = +- 2250 grafts (inclusief kruin 2650 grafts)
Norwood Va = +- 2500 grafts
Norwood VI = +- 2700 grafts (inclusief kruin 3100 grafts)
Norwood VII = +- 2850 grafts (inclusief kruin 3300 grafts)

Nu kun je hieronder de prijzen bekijken van het aantal grafts bij de verschillende Benelux aanbieders van haartransplantaties.

Hair science institute
Stamcel FUE
1000 grafts = +- E 6,375
2000 grafts = +- E 9,900
3000 grafts = +- E 12,400

Prohair clinic
FUE
1000 grafts = E 3,500
2000 grafts = E 5,500
3000 grafts = E 7,500

Feriduni hair clinic
FUE
1000 grafts = alleen op te vragen tijdens consult
2000 grafts = alleen op te vragen tijdens consult
3000 grafts = alleen op te vragen tijdens consult

Haarkliniek Twente
FUE
1000 grafts = E 3,300
2000 grafts = E 6,800
3000 grafts = E 9,800

Transhair
FUE
1000 grafts = +- E 4,400
2000 grafts = +- E 8,216
3000 grafts = +- E 9,243

FUT
1000 grafts = +- E 3,950
2000 grafts = +- E 6,656
3000 grafts = +- E 7,423

Nationaal Huidcentrum
FUE
1000 grafts = +- E 3,150
2000 grafts = +- E 5,625
3000 grafts = +- E 7,920

Stamcel FUE
1000 grafts = +- E 3,500
2000 grafts = +- E 6,250
3000 grafts = +- E 8,800

De meest gestelde vragen over haartransplantaties

1. Hou ik littekens over van de haartransplantatie?
Bij een operatie zul je altijd littekens blijven houden. Bij de verouderde FUT-techniek krijg je een litteken in de vorm van een horizontale streep achter op het hoofd die in sommige gevallen wel goed zichtbaar is. Bij een FUE haartransplantatie krijg je minuscule sneetjes waar de haarzakjes in geplaatst worden. Deze genezen echter zo goed met als gevolg dat de sneetjes amper meer zichtbaar zijn voor het blote oog.

2. Kunnen getransplanteerde haren uitvallen in de toekomst?
De getransplanteerde haarzakjes worden gehaald uit een gebied waar de haarzakjes niet aangetast worden door DHT. Dit betekent dat deze haren in principe nooit meer uit zullen vallen. De eerste paar dagen zijn eigenlijk het meest risicovol. De haarzakjes zitten dan nog niet volledig vast in de hoofdhuid. Daarom moet je vooral de eerste dag na de ingreep uiterst voorzichtig zijn met je hoofd.

3. Is een haartransplantatie onbetaalbaar?
Zoals ik in het voorgaande hoofdstuk al heb omschreven hangen de kosten af van de mate waarin de kaalheid al is gevorderd.
De kosten van een haartransplantatie beginnen in ieder geval bij drieduizend euro en dit is helaas niet voor iedereen betaalbaar.

4. Hoe lang duurt het voordat je resultaat ziet van een haartransplantatie?
Het is normaal dat de getransplanteerde haren enkele weken na de ingreep weer uit zullen vallen. Vanaf 4 maanden kun je pas echt zichtbaar resultaat verwachten. Het uiteindelijke resultaat van de operatie kun je na ongeveer 12 maanden verwachten.

5. Hoe lang duurt de ingreep?
Een FUE haartransplantatie duurt ongeveer 6 a 8 uur.
Een FUT haartransplantatie duurt ongeveer 4 tot 6 uur.

6. Hoe lang duurt het voordat mijn hoofdhuid weer genezen is van de operatie?
Na enkele dagen zul je zien dat er korstjes beginnen te vormen op je hoofdhuid. Deze zullen er uiteindelijk afvallen en vervolgens verschijnt er een rood gekleurde hoofdhuid. Deze rode kleur zal dan langzaam gaan vervagen. Na ongeveer 3 weken is de rode kleur al amper meer zichtbaar, echter dit verschilt uiteraard per persoon.

7. Zullen mensen zien dat ik een haartransplantatie gehad heb?
Dit is helemaal afhankelijk van hoe de transplantatie is uitgevoerd. Het belangrijkste onderdeel is hierin de manier waarop de haarlijn wordt gezet. Als de haarlijn bijvoorbeeld te strak wordt neergezet zal dit er vrij onnatuurlijk uit gaan zien. Over het algemeen kun je wel zeggen dat de techniek inmiddels zo is gevorderd dat een haartransplantatie in principe niet meer zichtbaar is.