kaal door roken

Heeft roken invloed op je haarverlies? Hoe groot is deze impact precies? In dit artikel leggen wij precies uit hoe roken de gezondheid van je haar beïnvloedt.

Waarom heeft roken invloed op je haarverlies?

Je haar groeit uit haarzakjes die zich net onder je hoofdhuid bevinden. Deze haarzakjes hebben zuurstof, vitaminen, mineralen en essentiële voedingsstoffen om goed te functioneren en gezond haar te kunnen produceren. Sigarettenrook bevat duizenden (voor het grootste gedeelte giftige ) chemicaliën die een schadelijke invloed hebben op je hele lichaam en dus ook je haargroei. Rook heeft een negatief effect op je bloedcirculatie. Dit betekent ook dat er minder bloed zich een weg kan banen naar de haarzakjes. Hierdoor raakt je haargroeicyclus verstoord en dit zorgt ervoor dat de haarzakjes minder in staat kunnen zijn om gezonde sterke haren te kunnen produceren. Dit is de belangrijkste reden dat roken slecht is voor je haargroei. Daarnaast zijn er nog andere slechte gevolgen van roken die je haaruitval kunnen beïnvloeden. Roken heeft namelijk ook een negatieve invloed op je immuunsysteem. Hierdoor stijgt de kans dat jij ziektes kunt oplopen die je haargroei kunnen beïnvloeden. Het is ook bewezen dat roken het verouderingsproces versnelt. Mensen die roken zien eerder tekenen van vroegtijdige veroudering als lijntjes en rimpels in het gezicht. het is dus geen verrassing dat haaruitval ook in dit rijtje past.

Onderzoeken naar het effect van roken op haarverlies

In Taiwan is er in 2007 een onderzoek gedaan naar de impact van roken op haarverlies bij mannelijke inwoners. Het onderzoek werd gedaan over meer dan 700 Taiwaneze mannen vanaf 40 jaar. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat mannen die roken duidelijk minder haar hadden vergeleken met de niet-rokers. Ook werd geconstateerd dat hoe meer een man rookte hoe erger het haarverlies werd. Een man die meer dan 20 sigaretten per dag rookte had meer dan twee keer zoveel kans op gemiddeld tot ernstig haarverlies.

Is roken DE reden dat ik kaal begin te worden?

Nee, zeer zeker niet. Zoals ik hiervoor beschreven heb beïnvloedt roken je haarverlies zeer zeker, echter de impact van het roken op je haaruitval is veel lager dan de impact van DHT en stress. Dus indien je op zoek bent naar de primaire reden dat je kaal aan het worden bent dan is dat zeker niet het roken. Om nu gewoon onverstoord door te gaan met roken is echter niet zo verstandig. Roken is, naast dat het slecht is voor je haar gewoon erg schadelijk voor je algemene gezondheid. Indien je dus nog vele jaren wilt genieten van je haarbos doe je er gewoon beter aan door te stoppen.