Ketoconazol

Hoe werkt ketoconazol shampoo?


Ketoconazole shampoo is de enige shampoo op de markt die helpt tegen haaruitval. Van alle haarmiddelen wordt dit product wel gezien als de basis om haarverlies mee aan te pakken.
Het is oorspronkelijk op de markt gebracht als een shampoo tegen roos en schimmels. later is gebleken dat dit niet de enige positieve eigenschap was van deze shampoo. Het heeft namelijk ook DHT blokkerende eigenschappen (DHT is het mannelijke hormoon dat erfelijke kaalheid veroorzaakt). Om deze DHT blokkerende eigenschappen zo goed mogelijk te laten werken is het belangrijk dat de hoofdhuid rustig en gezond is. Vandaar ook dat het erg belangrijk is dat de hoofdhuid geen last heeft van roos en schimmels. Om deze reden wordt ketaconazol dus vaak gezien als het basis ingredi├źnt voor de strijd tegen haaruitval.

Welke resultaten kan ik verwachten van ketoconazol shampoo?


Er zijn wel enkele studies geweest naar de effectiviteit van ketoconazol tegen haarverlies, maar deze waren niet officieel genoeg om er duidelijke conclusies mee te kunnen trekken. Wat men wel heeft kunnen zien en wat je ook kunt lezen in de vele gebruikerservaringen op internet is dat ketaconazole het kaal worden vertraagd en in sommige gevallen een tijd stop zet. Men heeft kunnen vaststellen dat het haar dikker wordt en dat haren langer in de groeifase blijven. Er is nog niet vastgesteld dat ketoconazol ook voor hergroei heeft kunnen zorgen. Ketoconazol zou ook een geweldige combinatie zijn met minoxidil. De resultaten van deze combinatie zouden beter zijn dan wanneer je enkel gebruik maakt van minoxidil. Net als bij andere haarmiddelen duurt het even voordat je resultaat ziet na het gebruik van ketoconazol. De beste resultaten kun je verwachten tussen de 6 en 15 maanden. Er zijn twee verschillende sterktes ketoconazol shampoo. De 2% formule heeft betere resultaten laten zien dan de 1% formule. Voor de 2% formule is echter wel een doktersrecept nodig. Er zijn ook ketoconazol tabletten op de markt. Het gebruik van deze tabletten wordt afgeraden aangezien bij het gebruik de kans op leverschade te hoog is. Helemaal als je naast het gebruik ook nog regelmatig alcohol drinkt.

Is ketoconazol voor iedereen geschikt?


Ketoconazol is geschikt voor mannen en vrouwen boven de 12 jaar.

Hoe gebruik ik ketoconazol shampoo?


Het beste is om ketaconazol eens per 3 dagen te gebruiken. Op de dagen dat je ketaconazole niet gebruikt kun je normale shampoo gebruiken. Op de dagen dat je wel gebruik maakt van Ketaconazol breng je een kleine hoeveelheid (grootte van een 20 cent muntstuk) shampoo aan op nat haar. Met deze hoeveelheid moet je net de viezigheid van de voorgaande dagen kunnen verwijderen. Dit wrijf je in om je hoofdhuid te reinigen. Vervolgens pak je zo’n zelfde hoeveelheid en breng het wederom aan op nat haar. Laat dit vervolgens enkele minuten intrekken. Tenslotte spoel je het weer uit met water.

Welke bijwerkingen kunnen optreden bij het gebruik van ketoconazol shampoo?


Er zijn weinig mensen die last krijgen van bijwerkingen bij het gebruik van ketoconazol. De meest voorkomende bijwerkingen die zich kunnen voordoen zijn lichte jeuk, droge huid of hoofdpijn. De kans hierop is echter erg verwaarloosbaar bij gebruik van de 1% oplossing en als je niet de aanbevolen frequentie en dosering overschrijdt.