Minoxidil informatie haarverlies

De geschiedenis van minoxidil

Het product Minoxidil is al geruime tijd op de markt. Het is in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontwikkeld als bloeddrukverlagend medicijn in pilvorm onder de merknaam Loniten. Tijdens het testen van dit product kwam er een opvallende bijwerking naar boven. Er werd een duidelijke toename van haargroei geconstateerd op de hoofdhuid en ledematen van de verschillende testpersonen.
Na deze ontdekking begonnen ze minoxidil verder te ontwikkelen. Als gevolg hiervan werd in 1998 een op minoxidil gebaseerde lotion geproduceerd onder de merknaam Rogaine. Rogaine werd het eerste officieel geregistreerde en bewezen haargroei product op de markt.

Hoe werkt minoxidil?

Minoxidil brengt als het ware nieuw leven in de haarzakjes/haarfollikel. Het zorgt ervoor dat een haarzakje van de rustfase in de groeifase terecht komt. Door een combinatie van genetische erfelijkheid, hormonen en leeftijd zal de haarfollikel in de hoofdhuid krimpen. Dit heeft tot gevolg dat de groeifase van het haarzakje korter zal duren en de rustfase langer. Na verloop van tijd zal de rustfase dan zo lang zijn gegroeid dat het haar helemaal niet meer groeit. Onderzoekers geloven dat minoxidil de bloedtoevoer naar de haarzakjes bevordert. De groeifase wordt nu verlengd, omdat de haarfollikel groter en sterker is. Het haarzakje kan nu langer en dikker haar produceren. Daarnaast wordt de haardichtheid ook nog verbeterd doordat er meerdere haarfollikels tegelijkertijd in de groeifase zitten.

Wat voor resultaten kan ik verwachten van minoxidil?

Minoxidil is één van de meest bewezen topische medicijnen tegen kaalheid. In eerste instantie dacht men dat minoxidil alleen werkte op de kruin, maar persoonlijke ervaringen van meer dan duizend mensen hebben laten zien dat het ook goede resultaten laat zien aan de voorkant van het hoofd.
Normaal gesproken zou je na twee tot vier maanden gebruik resultaat moeten zien. Het uiteindelijke resultaat zul je pas na 12 tot 18 maanden kunnen waarnemen. De hergroei zal beginnen met kleine dunne haartjes. Deze zullen na verloop van tijd dikker en steviger worden. Als je de behaalde resultaten wilt blijven behouden zul je minoxidil minstens één keer per dag moeten blijven gebruiken.
Helaas is er een kleine minderheid van personen die geen baat zal hebben bij het gebruik van minoxidil. Indien je minoxidil gedurende een periode van 12 maanden gebruikt heb zonder enige vorm van hergroei dan zal minoxidil voor jou helaas niets kunnen betekenen. In dit geval kun je misschien eens kijken of topische finasteride een uitkomst kan bieden.

Resultaat minoxidil

Minoxidil test resultaat

Minoxidil werkt

Minoxidil 5 resultaat

Is minoxidil geschikt voor mij?

Minoxidil wordt bij zowel mannen als vrouwen gebruikt om zowel haaruitval als dunner wordend haar te behandelen. Je kan de volgende checklist gebruiken om te kijken of minoxidil iets voor jou kan betekenen.
– Je hebt je kapsel aangepast om je haaruitval te maskeren.
– Haaruitval zit in de familie
– Het is je opgevallen dat je de laatste tijd meer haren aan het verliezen bent (meer haren op je kam of kussen).
– Het haar op de kruin wordt dunner.
– Je haarlijn trekt naar achteren.
Als één van de bovenstaande punten voor jou herkenbaar is dan zou minoxidil een uitkomst kunnen bieden. Als vrouw moet je alleen wel opletten dat je niet elke vorm van minoxidil kunt gebruiken.
Vrouwen worden afgeraden om een sterkere versie dan 2% te gebruiken.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat minoxidil een veilig product is. Als er al bijwerkingen optraden bij gebruik van minoxidil producten dan waren ze bijna altijd gelinkt aan het inactieve ingrediënt propylene glycol of de parfum en niet aan het actieve ingrediënt minoxidil. Er werd vaak ten onrechte de conclusie getrokken dat iemand allergisch was voor minoxidil.
Ongeveer 3% van alle minoxidil gebruikers is allergisch voor het inactieve ingrediënt propylene glycol(PPG). Gevoeligheid of allergie voor dit ingrediënt kan zich uiten in irritatie en jeuk op de hoofdhuid. Dit zal echter gelijk wegtrekken bij stoppen met het gebruik. Er zijn ook enkele gevallen bekend waarbij de alcohol die in de minoxidil verwerkt wordt huidirritatie heeft veroorzaakt.
Ook hier verdwenen de bijwerkingen weer direct na het stoppen met het product.
Indien je de kans op bijwerkingen tot een minimum wilt beperken is het verstandig om minoxidil niet vaker dan één keer per dag te gebruiken.
Mogelijke bijwerkingen:
– Lage bloeddruk
– Duizeligheid
– Hoofdpijn
– Hartkloppingen

Wanneer je minoxidil niet moet gebruiken:
– Als je allergisch bent voor één van de bestandsdelen van het minoxidil product.
– Als je zwanger bent
– Als je borstvoeding geeft.
– Als je supplementen neemt die je helpen bij gewichtsverlies.
– Als je hartproblemen hebt.
– Als je problemen hebt met je bloeddruk.

Welk minoxidil product is geschikt voor mij?

Als je puur kijkt naar de kwaliteit van het ingrediënt minoxidil dan zit er weinig verschil tussen de verschillende fabrikanten. Er zijn echter wel verschillende soorten minoxidil producten verkrijgbaar en het is zeker belangrijk om je goed in te lezen alvorens je een keuze maakt om een product aan te schaffen. Minoxidil is verkrijgbaar in verschillende sterktes, verschillende vormen en met verschillende toevoegingen. In het onderstaande overzicht behandel ik elke soort en geef ik een korte beschrijving.

2% minoxidil
Dit is de lichtste variant van minoxidil en deze wordt voornamelijk gebruikt door vrouwen. Voor vrouwen is dit tevens de aanbevolen sterkte. De reden hiervoor is dat bij de 5% variant ook ongewenste beharing kan ontstaan en dit is vooral voor vrouwen natuurlijk niet wenselijk. Er zijn ook mannen die gebruik maken van de 2% variant. Deze mannen hebben dan last van de bijwerkingen bij de 5% variant of vinden de 5% variant te vettig.

KLIK HIER OM HET AANBOD TE BEKIJKEN VAN 2% MINOXIDIL PRODUCTEN

5% minoxidil
Dit is de aanbevolen sterkte voor mannen. Het is tevens de sterkste variant die nog goedgekeurd is tegen haaruitval in Nederland. Er zijn ook enkele vrouwen die de 5% variant gebruiken, maar zoals ik net al aangaf is er een kans dat je te maken krijgt met ongewenste haargroei. De 5% sterkte is de meest verkochte sterkte en tevens ook bewezen effectiever dan de 2% variant.

KLIK HIER OM HET AANBOD TE BEKIJKEN VAN 5% MINOXIDIL PRODUCTEN

15% minoxidil
Dit is de sterkste variant van minoxidil en nog niet goedgekeurd voor gebruik in Nederland. Deze producten zijn echter wel gewoon te bestellen via het buitenland. De werking van de 15% variant is nog een stuk sterker dan de 5% variant, maar de kans op bijwerkingen neemt ook iets toe. De meeste mannen stappen over op de 15% variant zodra ze duidelijk merken dat de werking van de 5% variant begint af te nemen. Uit ervaringen op het internet kun je wel opmaken dat de 15% variant veel langer blijft werken dan de 5% variant.

KLIK HIER OM HET AANBOD TE BEKIJKEN VAN 15% MINOXIDIL PRODUCTEN

Minoxidil+finasteride
Sinds kort zie je enkele fabrikanten die een combinatie product op de markt hebben gebracht van minoxidil en finasteride lotion. Finasteride lotion is een vrij nieuw product en als je de gebruikerservaringen leest kun je opmaken dat finasteride in lotion vorm ongeveer dezelfde werking heeft als finasteride in tablet of pil vorm, maar dat de gevreesde bijwerkingen van dit product een heel stuk minder zijn.

KLIK HIER OM HET AANBOD TE BEKIJKEN VAN MINOXIDIL+FINASTERIDE PRODUCTEN

Minoxidil zonder PPG
De meeste minoxidil producten bevatten de stof PPG. Deze stof bevordert het transport van minoxidil naar de haarzakjes. Er zijn gebruikers die erg gevoelig zijn voor deze stof. Het veroorzaakt bij deze gebruikers dan irritatie op de hoofdhuid. Voor iedereen die daar last van heeft is er een variant op de markt gebracht zonder PPG. Voordat je gelijk een product aanschaft zonder PPG is het goed om het volgende te weten. PPG heeft zeker een positieve werking voor de opname van minoxidil dus indien je niet gevoelig bent voor PPG is het beter om de variant met PPG te gebruiken.

KLIK HIER OM HET AANBOD TE BEKIJKEN VAN MINOXIDIL PRODUCTEN ZONDER PPG

Minoxidil lotion of foam
Minoxidil producten worden geproduceerd in 2 vormen, namelijk lotion of foam. Bij de lotion krijg je een pipetje of spuit bijgeleverd. Deze gebruik je dan om de minoxidil aan te brengen op de hoofdhuid. Het nadeel van de lotion is dat het soms naar beneden kan druipen indien je het niet meteen na aanbrengen op je hoofdhuid masseert. Bij de foam producten gaat het aanbrengen op de hoofdhuid iets makkelijker. Het nadeel van de foam is dat de prijzen vaak iets hoger liggen.

Dokteronline.com