myths hairloss

De meeste mannen geven veel om hun haarbos, maar helaas is het een feit dat ongeveer 50% van alle mannen gedurende hun leven last krijgen van een bepaalde vorm van haaruitval. Dit heeft bij sommige mannen een grote impact op het zelfvertrouwen. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg mogelijkheden om iets tegen kaalheid te te doen. Mocht je dit van plan zijn dan is het altijd handig om wat informatie op te doen over haaruitval, zodat je de echte oorzaken van haarverlies kunt onderscheiden van de onzin die je soms leest. In dit artikel geef ik een overzicht van de meest bekende opvattingen die mensen hebben over haaruitval.

1.Hoeden en petjes veroorzaken kaalheid


ONZIN. Haar kan niet stikken doordat het onvoldoende zuurstof krijgt door het dragen van een pet of hoed. Je haar ontvangt voedingsstoffen vanuit de bloedvaten en het onderhuids weefsel. Dat wil zeggen dat het dragen van een hoed of pet nul invloed heeft op je haaruitval.

2. Het regelmatig knippen van je haar zorgt ervoor dat je haar dikker wordt


ONZIN. Dit is wat kappers je graag willen laten geloven vanwege eigen belang. De dikte van je haar is afhankelijk van je haarwortel en heeft helemaal niets te maken met de regelmaat waarin jij naar de kapper gaat.

3. Kaalheid erf je vanuit je moeders kant


Onzin. De voornamelijke reden van mannelijke kaalheid (alopecia androgenetica) zijn je genen. De genen die haarverlies veroorzaken erf je van zowel je vader als je moeder en omdat er niet één bepaald gen is dat haaruitval veroorzaakt maar meerdere genen is het erg lastig om jouw persoonlijke kans op kaalheid te voorspellen.
.

4. Haarproducten zoals gel of wax verhogen de kans op haarverlies


ONZIN. Gel, wax of gelijkwaardige haarproducten zullen je haar nooit beschadigen of uit laten vallen. Je zult je dus nooit druk hoeven maken als je dit soort producten wilt gebruiken.

5.Haarverlies wordt beïnvloed door de manier waarop je eet


WAAR. Natuurlijk is het erg belangrijk om gezond. Als je een gezonde haarbos wilt laten groeien. Let goed op wat je eet en of je wel je dagelijkse hoeveelheid verse groentes en fruit binnenkrijgt. Probeer daarnaast gefrituurd eten zo veel mogelijk te vermijden. Het is echter wel zo dat gezond eten er niet voor zorgt dat je haaruitval volledig zal stoppen. Hiervoor zul je meer moeten ondernemen zoals medicatie in de vorm van finasteride of minoxidil.

voedsel en haarverlies

6. Een borstel is beter dan een kam


WAAR. Een borstel is beter voor je haar indien het wel een borstel is met natuurlijke haren. Deze borstel zal je haar beschermen en ervoor zorgen dat je beschermende buitenlaag onbeschadigd zal blijven. Daarnaast heeft een borstel ook een masserende werking die haargroei zal stimuleren. Een kam heeft deze eigenschappen niet.

7. Stress kan haarverlies tot gevolg hebben


WAAR. Tot op zekere hoogte. Langdurige stress of plotselinge stress kan versneld haaruitval veroorzaken. Het is wel zo dat deze vorm van haaruitval bijna altijd tijdelijk is. Je haargroei zal na korte tijd meestal weer herstellen.

8. Anabolen hebben geen effect op het haar


ONZIN. Anabolen zijn erg populaire middeltjes in de sportschool. Ze zorgen ervoor dat je in korte tijd extreme spiermassa kunt opbouwen. Helaas zijn er ook talloze bijwerkingen bij anabolen. Één van deze bijwerkingen is haaruitval.

9. Het is niet goed om je haar te vaak te wassen


Deels waar. Als je van jezelf al gezond en sterk haar hebt zal het niet veel uitmaken hoe vaak je het waar wast. Als je echter al problemen hebt met haaruitval is het een ander verhaal. Je haar is dan gevoelig voor het shampoo ingredient sodium lauryl sulfate. Deze chemische toevoeging maakt je haar droog en breekbaar.